Loading…
Svarte Natta has ended
Clarion The Edge Hotel 8. til 10. november 2019
Back To Schedule
Friday, November 8 • 15:30 - 17:30
Hvordan gikk det med presse-etikken da #metoo tok verden med storm?

Sign up or log in to save this to your schedule, view media, leave feedback and see who's attending!

Feedback form is now closed.
Metoo revolusjonerte ikke bare samfunnet. Bevegelsen satte også pressen på prøver den ikke hadde erfaring med fra tidligere å håndtere. For hva er forskjellen på en anmeldelse og et varsel hva publisering angår?

Hvordan omtale et alvor redaksjonen ikke kjenner innholdet i? Var det nyhetsjournalistikken eller kommentatorene som satte dagsorden, og hvordan håndterte redaksjonene anonyme kilder, ord mot ord og mennesker som var i krise?

Svarte Natta setter store presse-etiske dilemmaer under lupen, og spør også hvordan de som ble gjenstand for mest negativ oppmerksomhet vurderer pressens metoder.

Fredrik Virtanen var det første store offeret til den svenske metoo-bevegelsen høsten 2017. Han ble utpekt og navngitt som voldtektsmann av skuespilleren og medieprofilen Cissi Wallin. Den påståtte voldtekten skulle ha funnet sted i 2006, men saken ble først anmeldt i 2011 – for så å bli henlagt. Da anklagene igjen ble brakt på bane i 2017, var det altså med full identifisering av Virtanen – først på sosiale medier og senere i ledende svenske aviser som Expressen og Svenska Dagbladet.

Anklagene kostet Fredrik Virtanen både den høyprofilerte posisjonen som mediekjendis og kommentator i Aftonbladet og hans offentlige ære.

Våren 2018 begynte SVT-journalist Lina Makboul å ettergå pressens egen dekning av #metoo-bevegelsen i Sverige, og spesielt saken rundt Fredrik Virtanen. I dokumentaren «#metoo och Fredrik Virtanen», av Uppdrag Granskning, avslører Makboul hvordan hvordan metoo-journalistikken brøt grunnleggende presseetiske regler. Samtidig begynner mektige personer i svensk offentlighet å vende seg mot Makboul. Journalister og redaktører som var utsatt for kritikk motarbeidet aktivt hennes arbeid, og flere nektet å stille opp i programmet.

Etter et knusende valgnederlag i 2017 dukket det opp en ny krise i Arbeiderpartiet: Flere varsler om seksuell trakassering mot nestleder Trond Giske. Dagens Næringsliv publiserer den første saken om at partiledelsen har fått «henvendelser om flere saker om oppførselen til Aps nestleder Trond Giske».

Rett over nyttår går Trond Giske av som nestleder i Ap.

Ett års tid etterpå er Trond Giske på Bar Vulkan i Oslo. Ei jente ber om å få ta en snap med ham. Lite visste hun at videoen av dansen og intervjuet hun ga til en VG-journalist like etter skulle prege nyhetsbildet og skape stor politisk og medieetisk debatt de kommende månedene - og til slutt ende opp med en særdeles stor PFU-ripe i lakken for Norges største mediehus. Journalistene som skrev saken har alle fått nye arbeidsoppgaver.

For Trond Giske kostet VG-oppslaget ham et politisk verv i Trøndelag Arbeiderparti.

To personer som begge ble felt av #metoo-journalistikken forteller om sine opplevelser med pressen på Svarte Natta.

Programskaperen som forsøkte å ettergå pressens rolle forteller om det som har vært den verste granskningen hun har vært med på.

Andre deltakere i debatten:

Kjetil Bragli Alstadheim er politisk redaktør i Dagens Næringsliv. Avisen var den første som begynte å omtalte varslene som var kommet mot Trond Giske. Alstadheim har fra starten fulgt saken tett som kommentator.

Anja Sletteland har PhD i samfunnsgeografi og har spesialisert seg på betente konflikter i offentligheten. Hun har analysert mediedebatten om både #metoo og Giske-saken, og ga i fjor ut boken «Det jeg skulle sagt. Håndbok mot seksuell trakassering» sammen med Hannah Helseth. For tiden holder hun på med en bok om politisk maktkamp og media under #metoo sammen med Kristin Skare Orgeret.

Trygve Aas Olsen er mediekritiker og ansatt ved Institutt for Journalistikk. Han mener VGs Bar Vulkan-sak har svekket publikums tillit til mediene, men at VG-redaktørene gjorde noe riktig når de endelig innså hvor feil saken var: – De innrømte og beklaget feilene. Det kan andre redaktører lære noe av, mener Olsen.

Nettavisen var den første av riksmediene som stilte spørsmål ved dekningen av Giske-saken. Nettavisen sto også bak avsløringen av den nå så berømte pølsefesten. Redaktør og kommentator Erik Stephansen mener at den såkalte dansevideo-saken fra Bar Vulkan er et symptom på uheldige tendenser i norsk presse.

Elin Sørsdahl er journalist i TV 2 og var med på å jobbe fram den såkalte Sofie-avsløringen som viste at VG hadde utført en rekke presseetiske overtramp i arbeidet med Bar Vulkan-saken i vinter.

Moderators
avatar for Anki Gerhardsen

Anki Gerhardsen

Prosjektleder/frilanser, BarentsPress
Anki Gerhardsen er journalist, teaterkritiker for Nordlys og Avisa Nordland, og fast spaltist i Medierevisjonen hos Aftenposten. Hun har jobbet med journalistikk siden midt på 90-tallet, både for lokal og nasjonal presse, og som lektor ved Nord universitet. Gerhardsen er prosjektleder... Read More →

Speakers
avatar for Lina Makboul

Lina Makboul

Journalist, SVT
Lina Makboul er svensk journalist med palestinsk bakgrunn. Makboul begynte som radiojournalist i 1996 og ble rekruttert til SVT av Janne Josefsson og programmet "Fittja Paradiso" 1999. 2006 produserte hun sin første dokumentarfilm "Leila Khaled hijacker" som vant flere internasjonale... Read More →
avatar for Trond Giske

Trond Giske

Stortingsrepresentant, Arbeiderpartiet
avatar for Fredrik Virtanen

Fredrik Virtanen

Journalist, forfatter
avatar for Kjetil Bragli Alstadheim

Kjetil Bragli Alstadheim

politisk redaktør, Dagens Næringsliv
avatar for Erik Stephansen

Erik Stephansen

redaktør og kommentator, Nettavisen
avatar for Trygve Aas Olsen

Trygve Aas Olsen

Fagmedarbeider, Institutt for journalistikk
avatar for Anja Sletteland

Anja Sletteland

Forfatter
avatar for Elin Sørsdahl

Elin Sørsdahl

reporter, TV 2


Friday November 8, 2019 15:30 - 17:30 CET
Margarin 1-2