Loading…
Svarte Natta has ended
Clarion The Edge Hotel 8. til 10. november 2019

Sign up or log in to bookmark your favorites and sync them to your phone or calendar.

Thursday, November 7
 

19:00 CET

Filmvisning: Putin's witnesses / Свидетели Путина
I snart 20 år har Vladimir Putin styrt Russland, de siste årene med stadig hardere hånd. Den russiske regissøren Vitalij Manskij var sjef for dokumentarfilm i den russiske statskanalen da Putin først kom til presidentmakten nyttårsaften 1999, og kom tettere på Putin enn noen filmskaper noensinne vil gjøre igjen.

Putin er en av verdens mektigste statsledere, men er også en mann få kjenner. Manskij lar publikum være flue på veggen i maktens korridorer når Putin tar over makten fra Boris Jeltsin, og reflekterer over den rollen han selv har spilt i presidentens propagandaapparat. Resultatet er et uvurderlig historisk dokument, og et unikt innblikk i hvordan Putin og hans innerste krets arbeider for å konstruere sannhet og politikk.

Regissør Vitalij Manskij kommer til Tromsø for å overvære filmvisningen og deltar i en samtale etter filmslutt.

Samtalen blir tolket fra russisk til norsk.

Vel møtt til Verdensteatret kino!

Moderators
avatar for Amund Trellevik

Amund Trellevik

Journalist, High North News

Speakers
avatar for Vitalij Manskij

Vitalij Manskij

filmregissør


Thursday November 7, 2019 19:00 - 21:30 CET
Verdensteatret kino Storgata 93 B, 9008 Tromsø
 
Friday, November 8
 

15:20 CET

Konferanseåpning
Moderators
avatar for Amund Trellevik

Amund Trellevik

Journalist, High North News

Friday November 8, 2019 15:20 - 15:30 CET
Margarin 1-2

15:30 CET

Hvordan gikk det med presse-etikken da #metoo tok verden med storm?
Metoo revolusjonerte ikke bare samfunnet. Bevegelsen satte også pressen på prøver den ikke hadde erfaring med fra tidligere å håndtere. For hva er forskjellen på en anmeldelse og et varsel hva publisering angår?

Hvordan omtale et alvor redaksjonen ikke kjenner innholdet i? Var det nyhetsjournalistikken eller kommentatorene som satte dagsorden, og hvordan håndterte redaksjonene anonyme kilder, ord mot ord og mennesker som var i krise?

Svarte Natta setter store presse-etiske dilemmaer under lupen, og spør også hvordan de som ble gjenstand for mest negativ oppmerksomhet vurderer pressens metoder.

Fredrik Virtanen var det første store offeret til den svenske metoo-bevegelsen høsten 2017. Han ble utpekt og navngitt som voldtektsmann av skuespilleren og medieprofilen Cissi Wallin. Den påståtte voldtekten skulle ha funnet sted i 2006, men saken ble først anmeldt i 2011 – for så å bli henlagt. Da anklagene igjen ble brakt på bane i 2017, var det altså med full identifisering av Virtanen – først på sosiale medier og senere i ledende svenske aviser som Expressen og Svenska Dagbladet.

Anklagene kostet Fredrik Virtanen både den høyprofilerte posisjonen som mediekjendis og kommentator i Aftonbladet og hans offentlige ære.

Våren 2018 begynte SVT-journalist Lina Makboul å ettergå pressens egen dekning av #metoo-bevegelsen i Sverige, og spesielt saken rundt Fredrik Virtanen. I dokumentaren «#metoo och Fredrik Virtanen», av Uppdrag Granskning, avslører Makboul hvordan hvordan metoo-journalistikken brøt grunnleggende presseetiske regler. Samtidig begynner mektige personer i svensk offentlighet å vende seg mot Makboul. Journalister og redaktører som var utsatt for kritikk motarbeidet aktivt hennes arbeid, og flere nektet å stille opp i programmet.

Etter et knusende valgnederlag i 2017 dukket det opp en ny krise i Arbeiderpartiet: Flere varsler om seksuell trakassering mot nestleder Trond Giske. Dagens Næringsliv publiserer den første saken om at partiledelsen har fått «henvendelser om flere saker om oppførselen til Aps nestleder Trond Giske».

Rett over nyttår går Trond Giske av som nestleder i Ap.

Ett års tid etterpå er Trond Giske på Bar Vulkan i Oslo. Ei jente ber om å få ta en snap med ham. Lite visste hun at videoen av dansen og intervjuet hun ga til en VG-journalist like etter skulle prege nyhetsbildet og skape stor politisk og medieetisk debatt de kommende månedene - og til slutt ende opp med en særdeles stor PFU-ripe i lakken for Norges største mediehus. Journalistene som skrev saken har alle fått nye arbeidsoppgaver.

For Trond Giske kostet VG-oppslaget ham et politisk verv i Trøndelag Arbeiderparti.

To personer som begge ble felt av #metoo-journalistikken forteller om sine opplevelser med pressen på Svarte Natta.

Programskaperen som forsøkte å ettergå pressens rolle forteller om det som har vært den verste granskningen hun har vært med på.

Andre deltakere i debatten:

Kjetil Bragli Alstadheim er politisk redaktør i Dagens Næringsliv. Avisen var den første som begynte å omtalte varslene som var kommet mot Trond Giske. Alstadheim har fra starten fulgt saken tett som kommentator.

Anja Sletteland har PhD i samfunnsgeografi og har spesialisert seg på betente konflikter i offentligheten. Hun har analysert mediedebatten om både #metoo og Giske-saken, og ga i fjor ut boken «Det jeg skulle sagt. Håndbok mot seksuell trakassering» sammen med Hannah Helseth. For tiden holder hun på med en bok om politisk maktkamp og media under #metoo sammen med Kristin Skare Orgeret.

Trygve Aas Olsen er mediekritiker og ansatt ved Institutt for Journalistikk. Han mener VGs Bar Vulkan-sak har svekket publikums tillit til mediene, men at VG-redaktørene gjorde noe riktig når de endelig innså hvor feil saken var: – De innrømte og beklaget feilene. Det kan andre redaktører lære noe av, mener Olsen.

Nettavisen var den første av riksmediene som stilte spørsmål ved dekningen av Giske-saken. Nettavisen sto også bak avsløringen av den nå så berømte pølsefesten. Redaktør og kommentator Erik Stephansen mener at den såkalte dansevideo-saken fra Bar Vulkan er et symptom på uheldige tendenser i norsk presse.

Elin Sørsdahl er journalist i TV 2 og var med på å jobbe fram den såkalte Sofie-avsløringen som viste at VG hadde utført en rekke presseetiske overtramp i arbeidet med Bar Vulkan-saken i vinter.

Moderators
avatar for Anki Gerhardsen

Anki Gerhardsen

Prosjektleder/frilanser, BarentsPress
Anki Gerhardsen er journalist, teaterkritiker for Nordlys og Avisa Nordland, og fast spaltist i Medierevisjonen hos Aftenposten. Hun har jobbet med journalistikk siden midt på 90-tallet, både for lokal og nasjonal presse, og som lektor ved Nord universitet. Gerhardsen er prosjektleder... Read More →

Speakers
avatar for Lina Makboul

Lina Makboul

Journalist, SVT
Lina Makboul er svensk journalist med palestinsk bakgrunn. Makboul begynte som radiojournalist i 1996 og ble rekruttert til SVT av Janne Josefsson og programmet "Fittja Paradiso" 1999. 2006 produserte hun sin første dokumentarfilm "Leila Khaled hijacker" som vant flere internasjonale... Read More →
avatar for Trond Giske

Trond Giske

Stortingsrepresentant, Arbeiderpartiet
avatar for Fredrik Virtanen

Fredrik Virtanen

Journalist, forfatter
avatar for Kjetil Bragli Alstadheim

Kjetil Bragli Alstadheim

politisk redaktør, Dagens Næringsliv
avatar for Erik Stephansen

Erik Stephansen

redaktør og kommentator, Nettavisen
avatar for Trygve Aas Olsen

Trygve Aas Olsen

Fagmedarbeider, Institutt for journalistikk
avatar for Anja Sletteland

Anja Sletteland

Forfatter
avatar for Elin Sørsdahl

Elin Sørsdahl

reporter, TV 2


Friday November 8, 2019 15:30 - 17:30 CET
Margarin 1-2

17:30 CET

Tapasbuffet 17:30 - 20:30
Tapasbuffet på Clarion hotel The Edge er åpen fra 17:30 til 20:30.

Friday November 8, 2019 17:30 - 20:30 CET
Frokostsalen, 2. etasje

18:00 CET

Dagsnytt 18 direkte fra Svarte Natta
Dagsnytt 18 legger sin innspilling fvredag 8. november til Svarte Natta.

Mer informasjon kommer etter hvert.

Friday November 8, 2019 18:00 - 19:00 CET
Lobbyen, The Edge hotel

18:15 CET

Hva kan vi lære av podkastgigantene i Sverige?
Sverige har blitt et land hvor det har blitt lønnsomt å drive med podkast. Hva kan vi lære av vårt naboland, og hva er det mulig å lage gode podkaster om? Hvordan ser utviklingen i lydmarkedet ut i et større perspektiv?

P3 Historia er en av podkastene som gjør det sterkt i vårt naboland. Hvordan har produsentene gått frem for å gjøre den stor?

Til Svarte Natta kommer Jakob Munck, som er eier og sjef i Munck studios. De produserer innhold for Skandinavia, Tyskland og Nederland.Speakers

Friday November 8, 2019 18:15 - 19:00 CET
Importkompaniet

18:15 CET

Krabber du rundt i Excel?
Excel kan være din verste venn eller fiende. Kan tall være gøy?

I forbindelse med Krabbekrigens ofre lagde Dagbladets Ola Strømman «Den store krabbestatistikken» i Excel, ved å koble sammen ulik informasjon om priser, leveranser og eiere i ulike tabeller.

Du har etter denne leksjonen mulighet til å koble tabeller mot hverandre. La oss unngå skjevklipping av rader og kolonner og bli usikre på om noe ble feil på veien. Det blir ofte det. Vi snakker litt om finn.rad, er.feil, hvis og pivottabeller. Fra enkel til litt mer avansert bruk. Lurt om du har med egen maskin, vi prøver å ta oss tid til det.

Her er lenke til materialet som Ola går gjennom på workshopen: http://tinyurl.com/olastsn/


Speakers
avatar for Ola Strømman

Ola Strømman

redaksjonell utvikler, Dagbladet
Opprinnelig telematikkingeniør fra tiden hvor GSM ble rullet ut, programmerer hos Dagbladet siden 1999. Tidligere SKUP-vinner med Null CTRL og data-SKUP-vinnner med Søplekrisa i 2017 og Krabbekrigens ofre i 2019. Mener komboen data og journalistikk er gull.


Friday November 8, 2019 18:15 - 19:00 CET
Kjøpmannskontoret

19:00 CET

Stiftelsesmøte NJ Nord
Det nye lokallaget i Nord-Norge skal formelt stiftes.

INNKALLING TIL ÅRSMØTE I NJ NORD

Det kalles med dette inn til etableringsmøte for NJ Nord.

Årsmøtet avholdes på Clarion Hotel Edge i Tromsø fredag 8. november kl. 19. Etterpå inviterer Norsk Journalistlag, i samarbeid med Svarte Natta, til fest.

Arbeidsgruppen som er satt til å gjennomføre etableringen av NJ Nord foreslår følgende dagorden:

1. Åpning av årsmøtet
2. Konstituering
− Valg av dirigent
− Godkjenning av innkalling
− Godkjenning av dagsorden
− Valg av referent
- Valg av to personer til å underskrive protokoll
− Valg av tellekorps
3. Godkjenning av vedtekter
4. Beretning fra arbeidsgruppen i NJ Nord
5. Presentasjon av forslag til økonomi for NJ Nord 2020
6. Presentasjon av forslag til årshjul for NJ Nord 2020
7. Evt. innkomne forslag
8. Valg

På̊ årsmøtet har alle medlemmer i lokallaget møte- og talerett. Stemmerett på̊ årsmøtet fordeles etter følgende prinsipper:

Hver klubb skal velge en utsending for hvert femte medlem, inntil 20 medlemmer. Det samme gjelder frilansmedlemmene i NJ Nord. Deretter en utsending for hvert tiende medlem. Alle redaksjoner i NJ Nord skal ha minst en representant til årsmøtet.
Fullstendig liste over delegatfordelingen, blir sendt ut sammen med årsmøtepapirene. Det er viktig at klubbene i god tid før årsmøtet avklarer hvem som er delegater. Delegatkort blir delt ut ved registering i forkant av årsmøtet.

Forslag til årsmøtet skal være sendt arbeidsgruppen senest to uker før årsmøtet – senest fredag 25. oktober.

Send forslag til ann.kristin.hanssen@fremover.no

Valgkomiteen innstiller til valg med unntak av forslag til ny valgkomité, der arbeidsgruppen innstiller.

For arbeidsgruppen NJ Nord:
Stian Strøm, Leif-Morten Olaussen, Amund Trellevik
Ann-Kristin Hanssen, May-Helen Simonsen, Mari T. Hauge, Dag Idar Tryggestad


Speakers
avatar for Stein Sneve

Stein Sneve

Politisk kommentator, Avisa Nordland


Friday November 8, 2019 19:00 - 20:30 CET
Arbeidskontoret

21:00 CET

Black Night Show With Sigrid
Glem gullrekka! Denne fredagen er det Svarte Natta og Black Night Show With Sigrid som gjelder.

Vi evaluerer konferansens første dag over et glass øl og en prat med kjente mediepersonligheter og kommentatorer.

Er du både kjapp og lur? Da har du sjansen til å stikke av med den flotte førstepremien i vår store konkurranse: Hvem vet mest om nord?

Pressens egen presse diskuterer hvordan pressen dekker pressen. Utsettes vi for nok press? Eller lar vi oss presse?

Fra den nye fylkeshovedstaden i nord tar vi også debatten ingen tør ta: Er dette HOT eller NOT? Hvor har den nordnorske sjela tatt veien?

Moderators
Speakers
avatar for Reidun Kjelling Nybø

Reidun Kjelling Nybø

assistant secretary general, Norsk Redaktørforening
avatar for Eskil Wie Furunes

Eskil Wie Furunes

journalist, Journalisten
avatar for Martin Lægland

Martin Lægland

politisk redaktør, iTromsø
avatar for Eira Lie Jor

Eira Lie Jor

journalist, Medier24Friday November 8, 2019 21:00 - 23:30 CET
Arbeidskontoret
 
Saturday, November 9
 

09:00 CET

Mangler norske journalister kunnskap om Forsvaret?
Ifølge tidligere forsvarssjef Sverre Diesen er norske mediers største utfordring at de ikke holder seg med virkelig kvalifiserte militærmedarbeidere. – Journalister mangler kompetanse, og forsvarsstoffet er ofte upresist, direkte feilaktig eller uten informasjonsverdi, hevder Diesen.

Hva skjer når journalistene slippes løs på slagmarken? Mangler de kunnskap?

Lar de seg bruke – og av hvem?


Moderators
avatar for Ragnar Bøifot

Ragnar Bøifot

Journalist, Fremover

Speakers
avatar for Hedda Bryn Langemyr

Hedda Bryn Langemyr

Director, UTSYN-Forum for Utenriks og sikkerhet
avatar for Torbjørn Bongo

Torbjørn Bongo

Forbundsleder, Norges offisersforbund
avatar for Oddvar Nygård

Oddvar Nygård

Journalist og kommentator, Nordlys
avatar for Geir Hågen Karlsen

Geir Hågen Karlsen

oberstløytnant, Forsvaret


Saturday November 9, 2019 09:00 - 09:45 CET
Margarin 3

09:00 CET

Hvordan forebygge seksuell trakassering i redaksjonene?
#metoo-undersøkelsen som ble gjennomført i mediebransjen i 2017 viste at fire prosent av redaksjonelle medarbeidere hadde blitt utsatt for seksuell trakassering det siste halvåret. Undersøkelsen viste også at det var store forskjeller i hvordan varsler ble fulgt opp i mediebedriftene.

Hvordan jobber redaktører og tillitsvalgte for å forebygge og håndtere seksuell trakassering? Og hva gjør presseorganisasjonene?

Moderators
avatar for Ole Marius Hågensen Rørstad

Ole Marius Hågensen Rørstad

Konst. redaksjonssjef, NRK Nordland

Speakers
avatar for Reidun Kjelling Nybø

Reidun Kjelling Nybø

assistant secretary general, Norsk Redaktørforening
avatar for Ann-Kristin Hansen

Ann-Kristin Hansen

vaktsjef/journalist, Fremover
Vaktsjef/journalist i Fremover. Leder i redaksjonsklubben i Fremover og leder i Hålogaland journalistlag.
avatar for Eirik Hoff Lysholm

Eirik Hoff Lysholm

Sjefredaktør, Dagsavisen
avatar for Trond Idås

Trond Idås

Rådgiver, Norsk journalistlag


Saturday November 9, 2019 09:00 - 09:45 CET
Margarin 2

09:00 CET

Innsyn 1: Hvordan bruke postjournal
Bruk arkiv og journal på måter du ikke ante at gikk an.

Innsynsjeger Tarjei Leer-Salvesen viser deg rettighetene dine og hvordan du blir god til å klage på avslag om innsyn i dokumenter.

Dette er første del av en dobbelsesjon om å søke i postjournaler og arkiver.

Speakers
avatar for Tarjei Leer-Salvesen

Tarjei Leer-Salvesen

journalist, Fædrelandsvennen


Saturday November 9, 2019 09:00 - 09:45 CET
Importkompaniet

09:00 CET

Lær intervjuteknikk av politiet
Intervjuet er journalistens viktigste verktøy. Lær hvordan politiet avhører personer for å få mest mulig detaljert og sannferdig informasjon. Politiinspektør Yngve Myrvoll går gjennom politiets teknikker for forskjellig typer avhør.

Myrvoll har erfaring fra drapssaker i Kripos, har etterforsket organisert kriminalitet og leder etterforskningsseksjonen i Troms politiditrikt. Han forteller om politiets oppdaterte metoder og teknikker for avhør, og gir praktiske eksempler under Svarte Natta.

Speakers
avatar for Yngve Myrvoll

Yngve Myrvoll

leder, etterforskningsenheten, Troms politidistrikt


Saturday November 9, 2019 09:00 - 09:45 CET
Kjøpmannskontoret

09:00 CET

«Det svarte flagget» - samtaler med IS-krigerne / «Черный флаг» - переговоры с бойцами ИГ
I den ferske podkast-serien «Det svarte flagget» forteller tre terrordømte nordmenn om livet som IS-krigere. Journalist Joachim Førsund har brukt det siste året på å kjøre fra fengsel til fengsel for å snakke med deres opphold i Syria. Hvorfor dro de? Hva gjorde de der? Hvordan ble de radikalisert?

Gjennom seks episoder tegner forfatter og journalist Førsund et bilde av hvem disse menneskene er, og hvorfor de har tatt de radikale valgene. På Svarte Natta forteller han om hvordan han gikk frem for å få tilgang til disse historiene.
 
Serien er laget av Monster for NRK. Førsund har tidligere jobbet med suksessfulle podkaster som «Familiene på Orderud» og «Koht vil leve». Sistnevnte vant nylig prisen «Årets dokumentar» under Prix Radio.

Moderators
Speakers
avatar for Joachim Førsund

Joachim Førsund

Frilansjournalist


Saturday November 9, 2019 09:00 - 09:45 CET
Margarin 1

10:00 CET

Tamokdalskredet: Katastrofen minutt for minutt
I januar fikk Aadne Olsrud en telefon om et skred på Blåbærtinden nært hjemmet sitt. Som kjentmann ble han en sentral del av redningsoperasjonen og fikk pressen helt inn i stua si.

Hva skjer når pressen dekker ulykker minutt for minutt?

Informasjonen om tap av liv når ofte pressen før de pårørende er varslet. Klarer media å gjøre gode etiske vurderinger når hendelsene pågår?

Aadne Olsrud, innbygger Tamokdalen og sentral i redningsaksjonen, var nært på de pårørende og var også med å hente ut den siste omkomne i vår.


Moderators
avatar for Silje Solstad

Silje Solstad

Journalist, Bladet Nordlys
Journalist at www.nord24.no /www.nordlys.no Member of the board Svarte Natta

Speakers
TH

Thor Harald Henriksen

journalist, Nordlys
avatar for Nina Einem

Nina Einem

Nyhetssjef, NRK Troms
Multimediell journalist i NRK. Jobber i nyhetsavdelingen i NRK Troms som leder. Styremedlem i Nordnorsk redaktørforening, og Svarte Natta-konferansen
AO

Aadne Olsrud

innbygger Tamokdalen
MP

Morten Pettersen

stabssjef, Troms politidistriktSaturday November 9, 2019 10:00 - 10:45 CET
Margarin 3

10:00 CET

Norsk kildebruk post-Bar Vulkan
I etterkant av VG´s famøse håndtering av den såkalte danse-videoen med Trond Giske og Sofie, bestemte Norsk Presseforbund seg for å sette ned et utvalg som skulle utarbeide en rapport om medienes kildebruk.

Utvalget, som har bestått av leder Sven Egil Omdal, Eva Sannum, Anki Gerhardsen og Simen Sætre, har undersøkt relasjonen mellom journalister og ulike kildetyper, og presenterer sine funn og anbefalinger under Svarte Natta-konferansen.


Moderators
avatar for Siri Gulliksen Tømmerbakke

Siri Gulliksen Tømmerbakke

nyhetsredaktør, High North News

Speakers
avatar for Sven Egil Omdal

Sven Egil Omdal

Eliassen & Omdal AS
avatar for Anki Gerhardsen

Anki Gerhardsen

Prosjektleder/frilanser, BarentsPress
Anki Gerhardsen er journalist, teaterkritiker for Nordlys og Avisa Nordland, og fast spaltist i Medierevisjonen hos Aftenposten. Hun har jobbet med journalistikk siden midt på 90-tallet, både for lokal og nasjonal presse, og som lektor ved Nord universitet. Gerhardsen er prosjektleder... Read More →


Saturday November 9, 2019 10:00 - 10:45 CET
Margarin 2

10:00 CET

Slik laget vi «Duften av dollar»
I podkasten «Duften av dollar» fortelles historien om den mystiske amerikaneren Danny Hayes som plutselig dukket opp i Bodø sommeren 2018 med kofferten tilsynelatende full av milliarder til flere ulike prosjekt i byen.

Han ble etterhvert stemplet som en bløffmaker, men gikk egentlig kommunen glipp av tidenes sjanse?

Programskaper Ola Helness fra NRK Nordland forteller om jakten på sannheten bak den utrolige historien fra virkeligheten.

Speakers
avatar for Ola Helness

Ola Helness

journalist, NRK Nordland
Ola Helness jobber som journalist for NRK Nordland i Bodø. Daglig nyhetsdekning krydres med lengre featurestoff på nett, TV og radio. Ola har flere TV-dokumentarer bak seg, men Duften av Dollar er den første podkastserien han står bak.


Saturday November 9, 2019 10:00 - 10:45 CET
Kjøpmannskontoret

10:00 CET

Innsyn 2: Slik finner du skriftlig gull
Når du har lært deg å kjøre med postjournalene, kan du lære deg å fly uten dem. Denne sesjonen handler om innsyn freestyle, om dokumenter som ikke finnes i journalen, og innsynsretten brukt mot private aktører

Dette er andre del av en dobbel sesjon om å søke i postjournaler og arkiver, ledet av innsynsjeger Tarjei Leer-Salvesen.

Speakers
avatar for Tarjei Leer-Salvesen

Tarjei Leer-Salvesen

journalist, Fædrelandsvennen


Saturday November 9, 2019 10:00 - 10:45 CET
Importkompaniet

10:00 CET

Kritisk og uavhengig journalistikk i dagens Russland / Критическая и независимая журналистика в современной России
Hva er situasjonen for kritisk og uavhengig journalistikk i Russland i dag? Og hvordan har denne situasjonen endret seg de siste årene?

Roman Badanin har mer enn 20 års erfaring fra de største uavhengige mediehusene i Russland, som næringslivsavisen RBK, Russlands første nettavis Gazeta.ru og den enete uavhengige TV-kanalen i dag, TV Dozjd.

I 2018 grunnla han det journalistiske nettstedet Proekt, som spesialiserer seg på å etterforske de mest sensitive temaene i russisk virkelighet. Bare det første året Proekt har eksistert, har nettstedet vunnet seks ulike journalistiske priser for sitt arbeid.

Moderators
avatar for Amund Trellevik

Amund Trellevik

Journalist, High North News

Speakers

Saturday November 9, 2019 10:00 - 10:45 CET
Margarin 1

11:00 CET

Slik lurer du en journalist
PR-bransjen vokser, tidligere journalister blir kommunikasjonsfolk og kommunikasjonen blir stadig mer profesjonalisert.

Hvordan jobber disse kreftene for å få sakene sine gjennom i media? Hvor lett er det å lure en journalist? Er problemet at det er altfor lett, at vi legger opp til det sjøl, og at det heller er vi som journalister som må ta oss sammen i stedet for å skylde på skumle PR-krefter?

PR-ekspert Steffen Fjærvik gir oss det han mener er svaret. Møt gjerne opp for å si din mening om dette, for her tar vi debatten.

Speakers
avatar for Steffen Fjærvik

Steffen Fjærvik

Rådgiver, Steffen Fjærvik Consulting
Tidligere Studentradioen i Tromsø. Det er det viktigste. Også NRK og Gambit som journalist og kommunikasjonsrådgiver.


Saturday November 9, 2019 11:00 - 11:45 CET
Importkompaniet

11:00 CET

Hvordan grave lokalt? Og slik får du hjelp
Lokalaviser får ofte kritikk for å være for lettbeinte og for trivielle i sin dekning av det som skjer i lokalsamfunnet, samtidig som de får ros for å være på plass når det skjer. Men hvordan skjøtter egentlig lokalavisene sin oppgave - hvem kommer til orde, og hvem blir utelatt? Hvilke områder blir sjelden dekt, og hva får for mye spalteplass?

Forskere fra Nord universitet har undersøkt mer enn 20 lokale og regionale medier. På Svarte Natta vil de dele sine funn, som er samlet i boka Blindsoner og mangfold - en studie av journalistikken i lokale og regionale medier.

Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) hjelper journalister med å gjennomføre graveprosjekt. Selv om det kan være en kamp for tid og ressurser, er lokale og regionale medier opptatte av gravejournalistikk. Hvordan kan SUJO hjelpe journalister med større graveprosjekt?

Speakers
avatar for Kristine Holmelid

Kristine Holmelid

reportasjeleder, Senter for undersøkende journalistikk
avatar for Lisbeth Morlandstø

Lisbeth Morlandstø

medieviter, Nord universitet
avatar for Birgit Røe Mathisen

Birgit Røe Mathisen

førsteamanuensis, Nord universitet
avatar for Per Christian Magnus

Per Christian Magnus

daglig leder, Senter for undersøkende journalistikk
Per Christian Magnus (59), head of Centre for Investigative Journalism Norway, has 30 years of experience as an investigative reporter and documentary filmmaker. He has won multiple prices for his journalistic achievements.


Saturday November 9, 2019 11:00 - 11:45 CET
Margarin 2

11:00 CET

På innsiden av kjøttindustrien
I fem år filmet Norun Haugen norske grisefjøs med skjult kamera. I disse fem årene levde hun med ulike alias, hun byttet dialekter og var svært sparsom med å fortelle andre om seg selv.

De skjulte opptakene ble etterhvert til den mest omfattende undercover-dokumentasjonen av industrielt landbruk i Norge noensinne.

Opptakene ble til Brennpunkt-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter». Filmen viste en rekke brudd på dyrevelferdsloven, og den skapte sterke reaksjoner i ettertid.

Norun Haugen kommer til Svarte Natta for å fortelle om metodene hun brukte for å dokumentere innsiden av norsk svinekjøttproduksjon, og hvilke reaksjoner hun har fått på arbeidet.

Redaksjonssjef i Brennpunkt, Solveig Husøy, vil også snakke om etikken rundt å publisere materiale samlet inn med skjult kamera.

Moderators
avatar for Anders Boine Verstad

Anders Boine Verstad

Journalist, NRK Sápmi
Multimediejournalist i NRK Sápmi som jobber fra Oslo. Fresh out of school fra Universitetet i Stavanger med bachelor i journalistikk. Tidligere frilanser for sportsavdelingen i Aftenbladet.

Speakers
SH

Solveig Husøy

redaksjonssjef, NRK Brennpunkt


Saturday November 9, 2019 11:00 - 11:45 CET
Margarin 3

11:00 CET

Slik laget vi true crime-podden «Janne-saken»
Ringsaker Blad og Østlendingen gikk sammen om å lage en true crime-pod som fulgte den såkalte Janne-saken og avisenes arbeid med drapet og rettssaken som fulgte.

Journalistene gir ikke bare et innblikk i saken, men også i hvordan journalistene jobbet, om etiske problemstillinger knyttet til deres dekning av kriminalsaken.

Til Svarte Natta kommer journalistene bak podcasten for å dele mer om produksjonen og responsen.

Speakers
avatar for Jan Morten Frengstad

Jan Morten Frengstad

Nyhetsredaktør, Østlendingen


Saturday November 9, 2019 11:00 - 11:45 CET
Kjøpmannskontoret

11:00 CET

Kampen mot faktafeil og falske nyheter i Norge / Борьба с фактическими ошибками и фальшивыми новостями в Норвегии
Våren 2017 inngikk fire av Norges største mediehus et historisk samarbeid. De etablerte Faktisk.no, en frittstående redaksjon som skulle rendyrke faktasjekk som sjanger og øke tilliten til mediene.

Siden da har Faktisk.no faktasjekket blant annet politikere, bloggere og virale nettsaker. Også mediehusene som eier Faktisk.no blir jevnlig faktasjekket.

Journalist Silje S. Skiphamn forteller om samarbeidet, hvordan Faktisk.no jobber og hva som skjer når noen blir tatt i faktafeil. Faktisk.no eies nå av VG, Dagbladet, NRK, TV 2, Amedia og Polaris Media.


Speakers
avatar for Eva Akerbæk

Eva Akerbæk

Journalist/faktasjekker, Faktisk.no
avatar for Silje S. Skiphamn

Silje S. Skiphamn

Redaksjonssjef, Faktisk / SKUP


Saturday November 9, 2019 11:00 - 11:45 CET
Margarin 1

12:00 CET

Lunsj
Saturday November 9, 2019 12:00 - 13:00 CET
Frokostsalen, 2. etasje

13:00 CET

Anonyme kilder i forsvarsjournalistikken: Hvilke ansikter skjuler seg bak maskene?
Aldrimer.no 27. september 2019: «Taktiske innsatsgrupper med regulære russiske spesialstyrker, såkalte Spetsnaz-enheter, har de siste dagene operert på norsk jord».

Nettstedet referer til fire anonyme kilder som hevder norske myndigheter er kjent med at aktiviteten. Russlands ambassade i Norge reagerer kraftig på påstandene og mener dette er en provokasjon.
 
Er anonyme kilder nødvendig for å kunne skrive om et fagområde omgitt av hemmelighold?
Hvilken verdi har anonyme kilder i forsvarsjournalistikken, og hvilke ansikter skjuler seg bak maskene?

Moderators
avatar for Ragnar Bøifot

Ragnar Bøifot

Journalist, Fremover

Speakers
avatar for Sven Egil Omdal

Sven Egil Omdal

Eliassen & Omdal AS
avatar for Stein Sneve

Stein Sneve

Politisk kommentator, Avisa Nordland
MH

Mikael Holmström

forsvars-, sikkerhets og utenriksjournalist, Dagens Nyheter


Saturday November 9, 2019 13:00 - 13:45 CET
Margarin 3

13:00 CET

Slik rapporterer du bedre om klimaendringene
Hvilke klimaendringer, og hvor finner vi dem?

Per Fauchald er seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning og leder Framsenterets forskningsprogram Miljøkonsekvenser av næringsaktivitet i nord (MIKON). Fauchald trekker de store linjene, forståelig også for journalister som ønsker å dekke klimaendringene bedre.

Helge M. Markusson er formidlingskoordinator og kommunikasjonsansvarlig ved Framsenterets sekretariat. Siden 2009 har han arbeidet med forskningsformidling, i et klima i endring – på mange måter.

Speakers
PF

Per Fauchald

seniorforsker, Norsk institutt for naturforskning
HM

Helge M. Markusson

formidlingskoordinator, Framsenteret


Saturday November 9, 2019 13:00 - 13:45 CET
Kjøpmannskontoret

13:00 CET

Pressens PR-flørt
Hvorfor protesterer ikke samfunnet høylytt når journalister blir PR-rådgivere for makten, spør mediekritiker Anki Gerhardsen i Aftenposten. Mens politikernes runddans mellom PR-byrå, storting og regjering fører til ramaskrik i norsk presse, er det nesten ingen som løfter et øyebryn når journalister går samme vei.

– Først gir vi dem alt de trenger for å bli gode journalister i samfunnets tjeneste. Så bruker de alt de har fått for å hindre journalister i samfunnets tjeneste, sier Gerhardsen.

Svein Harald Lian var i mange år TV 2-reporter før han startet som kommunikasjonsrådgiver i Hurtigruten. Lian har fullført reisen og er nå tilbake i journalistrollen i egen produksjonsselskap.

Mathias Fischer er tidligere Venstre-politiker som ble politisk kommentator i Bergens Tidende mens han fremdeles var vararepresentant til Stortinget. Etter et kort opphold som kommentator i TV 2 er Fischer nå ansatt rådgiver i kommunikasjonsbyrået TRY Råd.

Moderators
avatar for Martin Lægland

Martin Lægland

politisk redaktør, iTromsø

Speakers
avatar for Anki Gerhardsen

Anki Gerhardsen

Prosjektleder/frilanser, BarentsPress
Anki Gerhardsen er journalist, teaterkritiker for Nordlys og Avisa Nordland, og fast spaltist i Medierevisjonen hos Aftenposten. Hun har jobbet med journalistikk siden midt på 90-tallet, både for lokal og nasjonal presse, og som lektor ved Nord universitet. Gerhardsen er prosjektleder... Read More →
avatar for Mathias Fischer

Mathias Fischer

rådgiver, TRY Råd
avatar for Svein Harald Lian

Svein Harald Lian

journalist, EN-TIL-EN Media
Journalist, TV-cameraman, editor, podcast host and producer. I run my own small production company, EN-TIL-EN Media in Tromsø. In 2019 I have spent most of my time producing and hosting the podcast and radio show, "Tett på" for NRK Sápmi, Our main goal is to focus on subjects that... Read More →


Saturday November 9, 2019 13:00 - 13:45 CET
Margarin 2

13:00 CET

Slik jobber DN og Amedia med redaksjonell analyse og utvikling
Ingeborg Volan er redaktør for leserengasjement i Dagens Næringsliv og kommer til Svarte Natta for å fortelle hvordan Dagens Næringsliv jobber for å forstå leserne sine. Volan sier nysgjerrighet på hvem leseren er + analyse av hva som fungerer = bedre journalistikk og mer fornøyde lesere. Volan lover å dele tips til verktøy som gjør at du kan ta med deg analyse som metode tilbake til din redaksjon.
 
Jostein Larsen Østring er direktør for innholdsutvikling i Amedia. Jostein kommer til Svarte Natta for å fortelle hvordan konsernet jobber med analyse av innholdet i lokalavisene, og dele litt av kunnskapen konsernet har fått om lesemønstrene av de mange tusen artiklene som er analysert de siste årene.

Speakers
avatar for Jostein Larsen Østring

Jostein Larsen Østring

Direktør innholdsutvikling, Amedia
Har tidligere jobbet i Nordlys siden 2009, og kom da fra konkurrenten iTromsø. De seneste åra har Østring vært nyhetsredaktør, før han ble ansatt i Amedia som direktør for innholdsutvikling


Saturday November 9, 2019 13:00 - 13:45 CET
Importkompaniet

13:00 CET

«Jeg/vi er Ivan Golunov» / «Я/мы Иван Голунов»
Den russiske gravejournalisten Ivan Golunov ble 7. juni arrestert av politiet i Moskva. På ham og i hans hjem fant etterforskerne narkotika. Kolleger i den uavhengige avisen Meduza og venner mente dette var oppkonstruerte påstander for å bli kvitt en brysom journalist.

Like før sin arrestasjon hadde Golunov jobbet med en større artikkel om hvordan tidligere høytstående offiserer i den russiske sikkerhetstjenesten FSB forsøkte å overta det lukrative begravelsesmarkedet i Moskva.

Arrestasjonen av Golunov ble starten på en stor kampanje i Russland for å få ham løslatt. Saken fikk stor nasjonal og internasjonal oppmerksomhet, og de tre store russiske avisene Kommersant, Vedomosti og RBK gikk sammen og publiserte likelydende forsider med tittelen: «Jeg/Vi er Ivan Golunov».

Fire dager etter hans arrestasjon ble alle anklager mot Golunov frafalt.

Ivan Golunov kommer til Svarte Natta og gir et innblikk i hvilke utfordringer undersøkende journalistikk står overfor i Russland.

Moderators
avatar for Amund Trellevik

Amund Trellevik

Journalist, High North News

Speakers
avatar for Ivan Golunov

Ivan Golunov

undersøkende reporter, Meduza


Saturday November 9, 2019 13:00 - 13:45 CET
Margarin 1

14:00 CET

Langreist torsk
Hvor kommer egentlig fisken i fiskematen du spiser fra? I fiskerinasjonen Norge skulle man tro det aller meste kom fra egen kyst. I flere måneder forsøkte NRK å kartlegge hvor fiskematprodukter i norske dagligvareprodukter kommer fra og hvor de bearbeides.

Resultatet overrasket de fleste.

NRK Nordland-journalist Susanne Lysvold forteller om hvordan hun jaktet på fiskematen som reiser verden rundt før den havner på middagsbordet hos deg.

Speakers
KS

Kari Skeie

journalist, NRK Nordland
SL

Susanne Lysvold

journalist, NRK Nordland
Susanne Skjåstad har lang avisbakgrunn, men jobber i dag som nettjournalist i NRK Nordland i Bodø. Her jobber hun med løpende nyhetsdekning, men innimellom får hun grave litt dypere i nyhetssakene.


Saturday November 9, 2019 14:00 - 14:45 CET
Kjøpmannskontoret

14:00 CET

Står hovedstaden med ryggen mot Nord-Norge?
Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, mener hovedstadsavisen VG har vendt ryggen mot Nord-Norge og resten av landet utenfor Ring 3. Kan VG forstå hele landet, når de har gjort det til en oppgave å tråkke på menneskene i en landsdel som utgjør halve Norge, spør Fjellheim.

Tone Sofie Aglen er kommentator i VG og møter Fjellheim til debatt.

Moderator: TBA

Moderators
Speakers
SF

Skjalg Fjellheim

politisk redaktør, Nordlys
TS

Tone Sofie Aglen

kommentator, VG


Saturday November 9, 2019 14:00 - 14:45 CET
Margarin 2

14:00 CET

Stortingsregnskapene
Det siste året har Aftenposten gjort dypdykk i pengebruken til landets nasjonalforsamling. Gjennom analyse av reisedata, reiseregninger, regnskaper, kontoplaner og åpne kilder, avslørte avisen en rekke problematiske og alvorlige forhold.

Blant annet kom det frem at to stortingsrepresentanter hadde levert fiktive reiseregninger for store beløp.

Aftenposten satte også søkelyset på partigruppenes hemmelighold rundt bruk av offentlige penger, og avdekket en tildels svært romslig festkultur hos enkelte partier. Arbeidet har blant annet ført til to politietterforskninger og at seks partier nå har åpnet sine regnskaper for detaljert innsyn.

Speakers
avatar for Henning Carr Ekroll

Henning Carr Ekroll

Nyhetssjef, Aftenposten
avatar for Carl Alfred Dahl

Carl Alfred Dahl

Journalist, Aftenposten
Carl Alfred Dahl er journalist i Aftenposten med økonomi og næringsliv som dekningsområde. Utdannet i journalistikk og økonomi ved Handelshøyskolen BI. Vant Skup-diplom for serien om stortingsregnskapene i 2019.


Saturday November 9, 2019 14:00 - 14:45 CET
Margarin 3

14:00 CET

Slik jobber Faktisk for å ta DEG i faktafeil
I to og et halvt år har Faktisk.no trålet det offentlige ordskiftet i Norge på jakt etter faktafeil og falske nyheter. Ofte viser det seg at noe som er sagt eller skrevet ikke er helt riktig.

Hva kan du som journalist gjøre for å unngå å publisere noe som er feil? Hvordan kan du raskt sjekke om kilden du intervjuer har rett i det hun sier?

Ved hjelp av konkrete eksempler fra norsk presse, vil faktasjekker Silje S. Skiphamn vise deg hvordan Faktisk.no sjekker fakta.

Faktisk.no eies av VG, Dagbladet, NRK, TV 2, Amedia og Polaris Media og er landets eneste redaksjon som rendyrker faktasjekk som sjanger.

Speakers
avatar for Eva Akerbæk

Eva Akerbæk

Journalist/faktasjekker, Faktisk.no
avatar for Silje S. Skiphamn

Silje S. Skiphamn

Redaksjonssjef, Faktisk / SKUP


Saturday November 9, 2019 14:00 - 14:45 CET
Importkompaniet

14:00 CET

Aktivisme som journalistisk prosjekt / Активизм как журналистский проект
I 2010 startet en gruppe menneskerettighetsforkjempere og internettgründere nettstedet «7x7 – Horisontalt Russland» i byen Syktyvkar. Målet var å spre informasjon som et redskap for å fremme enkeltmenneskers rettigheter i Russland, og samtidig styrke journalister, bloggere og det sivile samfunn.

I dag har nettstedet 800.000 unike brukere hver måned, og er blitt en av de viktigste kanalene for uavhengig informasjon i mer enn 20 regioner i Russland.

«7x7 – Horisontalt Russland» jobber for å øke den sosiale bevisstheten i det russiske folk, gjennom kritisk og uavhengig informasjon, kommentarer og journalistikk. Men nettstedet kombinerer også klassisk journalistikk med med blogging, aktivisme og sosiale arrangementer og møter.

Nettstedet er under regelmessig kontroll og etterforskning av russiske myndigheter, og har også fått store bøter for sin virksomhet. «7x7 – Horisontalt Russland» dekker saker som andre russiske statlige medier aldri rapporterer om, som korrupsjon, miljøødeleggelser og tortur i fengsler.

Nettstedet ble i høst tildelt Fritt Ords pressefrihetspris, Free Media Award, for sitt arbeid for fremme av det frie og uavhengige ord i Russland.

Moderators
avatar for Amund Trellevik

Amund Trellevik

Journalist, High North News

Speakers
avatar for Sofia Krapotkina

Sofia Krapotkina

sjefredaktør, 7x7 – Horisontalt Russland


Saturday November 9, 2019 14:00 - 14:45 CET
Margarin 1

15:00 CET

Når småprat og bakgrunnssamtaler blir sak
Hva gjør du som journalist når en norsk forsvarsminister hisser seg opp overfor media - mens «alle» tror kamera er av?

Etter intervjuet om havariet med KNM «Helge Ingstad», og mens fotografen filmet klippebilder til TV-reportasjen, lot journalisten fra NRK og forsvarsministeren praten gå.

I samtalen langet forsvarsministeren ut mot media som krevde svar fra Forsvaret om havariet.

Er det uproblematisk når småprat og bakgrunnssamtaler blir til sak, eller er det et klart brudd med Vær varsom-plakatens 3.3?


Moderators
avatar for Trygve Aas Olsen

Trygve Aas Olsen

Fagmedarbeider, Institutt for journalistikk

Speakers
avatar for Arne Jensen

Arne Jensen

Secretary general, Association of Norwegian Editors
Arne Jensen er Generalsekretær i Norsk Redaktørforening og tidligere leder i OU. Medredaktør av boken ”Innsyn – slik kikker du politikere og byråkrater i kortene”, samt redaktør av ”Redaktørhåndboken – slik blir du en bedre redaktør”. Har skrevet en rekke artikler... Read More →
avatar for Kyrre Nakkim

Kyrre Nakkim

Executive News Editor, NRK Nyheter
avatar for Frank Bakke-Jensen

Frank Bakke-Jensen

forsvarsminister


Saturday November 9, 2019 15:00 - 15:45 CET
Margarin 3

15:00 CET

KrimiNord
Store krimsaker som drapet i Sjøvegan, Ludvigsen-dommen og rekordbeslaget av amfetamin i Tromsø preger nyhetene. Hvordan dekker journalister drap, narkotika og kriminalitet i nord?

Silje Løvstad Thjømøe har jobbet som krimjournalist i VG og i iTromsø og ble nylig stevnet som vitne i den største narkotikasaken i Nord-Norges historie.

Krimjournalist Jørn Normann Pedersen i Nordlys har dekket flere av de største sakene i landsdelen de siste årene.

Leder av Nordnorsk redaktørforening, sjefredaktør Steinulf Henriksen i Troms Folkeblad har fulgt Sjøvegan-drapet.

I dag dekkes mange saker med direktestudio og informasjon når leserne umiddelbart. Hvilke etiske utfordringer opplever reportere og redaksjoner når rettsmøtene dekkes minutt for minutt? De forteller om metoder og etikk i krim- og retts-journalistikk.


Saturday November 9, 2019 15:00 - 15:45 CET
Margarin 2

15:00 CET

Samisk taushet om vold
Hver andre kvinne i det samiske samfunnet vil i løpet av livet oppleve fysisk, psykisk eller seksualisert vold. 40 prosent av samiske menn har opplevd vold.

Tallene viser at som same er risikoen for å oppleve vold betydelig mye høyere enn majoritetsbefolkningen. Overgrep og vold er så omfattende og normalisert at den sjelden eller aldri er tema i den samiske samfunnsdebatten.

Temaet omfattes av taushet. NRK Sápmi satte i 2018 en ambisjon om å bryte taushet omkring synet på kvinner og vold. NRK Sápmi kommer til Svarte Natta for å fortelle hvordan redaksjonen jobbet - og hvilke utfordringer de møtte på i arbeidet med å omtale vold og overgrep i det samiske samfunnet.

Speakers
PH

Pål Hivand

publiseringsredaktør, NRK Sápmi


Saturday November 9, 2019 15:00 - 15:45 CET
Kjøpmannskontoret

15:00 CET

«Rørsla» - radiohistorier om arbeidsliv
Podkastbølgen har skylt over landet vårt de siste årene. Alt fra nyhetspodkaster til smalere temapodder fra store og små mediehus har poppet opp.

Til Svarte Natta kommer podkastjournalist Ida Karine Gullvik, som står bak podkasten «Rørsla». Den tar for seg historier norsk arbeidsliv, og er en del av FriFagbevegelse sin satsing på lydmediet. Hvordan har en nisjepodkast om arbeidslivet vokst fram? Hvirfor bør mediehus satse på podkast? Hva er styrkene - og forskjellene - sammenlignet med tradisjonell radio? Dette vil Gullvik prøve å svare på, i tillegg til å gi gode tips til hvordan du kan lage din egen.

Ida Karine Gullvik jobber i FriFagbevegelse, som sammen med LO Media står bak «Rørsla». Gullvik har bakgrunn fra NRK, der hun blant annet har laget radiodokumentarer.


Saturday November 9, 2019 15:00 - 15:45 CET
Importkompaniet

15:00 CET

Derfor deler BBC sitt stoff med 850 lokalmedier / Поэтому BBC делится своим контентом с 850 местными СМИ
Matthew Barraclough leder Europas mest ambisiøse journalistiske samarbeidsprosjekt – BBCs Local News Partnership.

Der deler BBC sitt eget materiale med 850 medier i hele landet, og de har opprettet en egen avdeling som skaffer og deler data til ulike journalistiske prosjekter. I tillegg har de ansatt 150 Local Democracy Reporters direkte i de lokale mediene.

Barraclough kommer til Svarte Natta og forklarer hvorfor den store allmennkringkasteren BBC har inngått en helt nyskapende form for samarbeid med lokal- og regionalmedier i Storbritannia.

Saturday November 9, 2019 15:00 - 15:45 CET
Margarin 1

16:00 CET

Forsvaret trenger hemmelighold
Forskningsdirektør Espen Skjelland ved Forsvarets forskningsinstitutt mener samfunnet ikke er tjent med at sentrale elementer av Forsvaret diskuteres og kritiseres i mediene. Skjelland mener det blir feil om dyp kunnskap om Forsvaret deles med offentligheten.

Men hvor går grensen, og hvilke behov har offentligheten og ikke minst politikerne for kunnskap om Forsvaret og prosessene bak beslutninger som eksempelvis nedleggelsen av Andøya flystasjon – og flyttingen av 339-skavdronen fra Bardufoss til Rygge?

Kontreadmiral Nils Johan Holte har vært sjef for Forsvarets spesialstyrker. Det var han som ba forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen flytte 339-skvadronen fra Bardufoss til Rygge. Nils Johan Holte er nå pensjonist – og moderator for Svarte Natta.

Moderators
Speakers
avatar for Hårek Elvenes

Hårek Elvenes

Høyre, Stortinget
avatar for Ingrid Gjerde

Ingrid Gjerde

Brigader, forsvarssjefens talsperson, Forsvaret
avatar for Alf Bjarne Johnsen

Alf Bjarne Johnsen

Journalist, VG
avatar for Espen Skjelland

Espen Skjelland

forskningsdirektør, Forsvarets forskningsinstitutt


Saturday November 9, 2019 16:00 - 16:45 CET
Margarin 2

16:00 CET

Avdekket forskjells-Norge med digital-journalistikk
De rikeste blir enda rikere. Forskjellene øker. De siste tiårene har avstanden mellom de best betalte og de dårligst betalte i Norge økt.

Også i Tromsø. Journalistene i Nord24/Nordlys brukte en spesiell metode for å belyse hvor i Tromsø formue og høye lønninger samlet seg – og hvilke bydeler som slet med å betale regningene sine.

I denne sesjonen får du vite hvordan et gigantisk excel-ark ble til en reportasje om sosial ulikhet på bydelsnivå.

Hvordan gikk det egentlig da regionavisen i Kristiansand bombarderte leserne med tung sosioøkonomisk statistikk? Hjalp det med dronebilder, rapmusikk og quiz som virkemidler i den datastøttede journalistikken?

Tarjei Leer-Salvesen (42) er journalist i Fædrelandsvennens gravegruppe og har bakgrunn fra blant annet NRK Brennpunkt, Dagbladet og Klassekampen. Han dro i gang nettstedet Innsyn.no og sitter i Pressens offentlighetsutvalg
Speakers

Saturday November 9, 2019 16:00 - 16:45 CET
Importkompaniet

16:00 CET

Slik kom jeg på innsiden av luksusprostituert-markedet
I høysesongen tjener «Kristian» en halv million kroner i måneden på å selge seg selv til kvinner og menn i høyprofilerte yrker: Jurister, politikere, høytstående næringslivsmennesker, journalister og idrettsutøvere.

I over ett år jobbet videosjef Preben Hunstad i nettavisa Bodo-nu.no med å jobbe fram historien om «Kristian». Ingen visste om Hunstads arbeid, ikke selv hans egne sjefer.

Mange av kundene til «Kristian» er mektige mennesker i profilerte stillinger over hele Norge. Av hensyn både til «Kristians» og sin egen sikkerhet, måtte Hunstad ta en rekke sikkerhetstiltak i sitt arbeid.

Saken kom som en tilfeldighet: Journalisten hørte gjennom en bekjente at «noen hadde solgt sex». Gjennom felles bekjente fant Hunstad etter hvert fram til en tidligere kunde, som deretter ga ham en epostadresse. Deretter tok Hunstad kontakt. «Kristian» satte opp en egen epostkonto kun for kontakten med Bodo-nu-journalisten.

Hunstad kommer til Svarte Natta og forteller om hvordan han til slutt fikk innpass i et svært lukket og myteomspunnet miljø.

Speakers
avatar for Preben Hunstad

Preben Hunstad

Videosjef, Bodonu.no


Saturday November 9, 2019 16:00 - 16:45 CET
Kjøpmannskontoret

16:00 CET

Byen hvor Børn forsvinder / Grønlandske stemmer om Grønland
Dette er en éntimes programpost, der vi setter Grønland på dagsordenen.

Den danske dokumentarfilmen ”Byen hvor Børn forsvinder” følger to kvinners kamp for å redde barn og unge i en liten isolert by på Øst-Grønland, der hver femte innbygger dør av selvmord og en stor den av byens innbyggere har vært utsatt for seksuelle overgrep.

Dokumentaren førte til en omfattende debatt både i Grønland og Danmark om manglende sosialhjelp til utsatte grønlandske barn og unge.

Etter dokumentaren gikk den ansvarlige borgermester av, og et politiks flertall i Grønland måtte helt ekstraordinært be Danmark om hjelp til å løse de store problemene.

Laurits Nansen (42) er en dansk journalist ved DR og har jobbet med undersøkende journalistikk og dokumentarer i en årrekke. Han har vunnet FUJ-prisen (Foreningen for Undersøgende Journalistik), vært nominert til Cavlingprisen og står bak flere kritikerroste dokumentarer.

Grønland har vært på alles lepper siden president Donald Trump uttalte at han ønsker å kjøpe øya fra Danmark. Men selv om øya, som har færre innbyggere enn Tromsø, er blitt sentrum for stormaktenes oppmerksomhet, kommer historiene om hva som skjer på Grønland, ofte ikke ut. Årsaken er enkel. Per i dag finnes det ikke engelskspråklige medier på Grønland.

Inga Hansen er unntaket som bekrefter regelen.

I dokumentaren «In the wake of modern life, women are becoming leaders» – som er en del av en mastergrad i journalistikk, forsøker hun å dokumentere de store forskjellene mellom menn og kvinner når det gjelder utdanning og yrkesvalg. Ikke bare gjennom fakta og statistikk, men ved å lytte til historiene til jegerne, fiskerne og deres hustruer, og formidle deres stolthet for hvem de er, og hva de gjør - til tross for at samfunnet ønsker at grønlenderne skal være utdannet.

Moderators
avatar for Siri Gulliksen Tømmerbakke

Siri Gulliksen Tømmerbakke

nyhetsredaktør, High North News

Speakers
avatar for Laurits Nansen

Laurits Nansen

Dokumentarist, DR


Saturday November 9, 2019 16:00 - 17:00 CET
Margarin 3

16:00 CET

Krabbekrigens ofre / Жертвы краба
Hvordan ble jakten på Barentshavets gull en krig som kostet liv?

Med utgangspunkt i Båtsfjord-samfunnet gravde Dagbladet-journalistene dypt i globaliseringens mørke sider rett utenfor Norges kyst: De avslørte hemmelige slavekontrakter, skjulte eiere og fant et arbeidsliv som kostet liv.

Plutselig dukket en savnet fisker opp til sjøs.

Dagbladet vant årets Internasjonal Reporter-pris for reportasjeserien «Krabbekrigens ofre» under SKUP-konferansen.

Moderators
avatar for Silje Solstad

Silje Solstad

Journalist, Bladet Nordlys
Journalist at www.nord24.no /www.nordlys.no Member of the board Svarte Natta

Speakers
avatar for Ola Strømman

Ola Strømman

redaksjonell utvikler, Dagbladet
Opprinnelig telematikkingeniør fra tiden hvor GSM ble rullet ut, programmerer hos Dagbladet siden 1999. Tidligere SKUP-vinner med Null CTRL og data-SKUP-vinnner med Søplekrisa i 2017 og Krabbekrigens ofre i 2019. Mener komboen data og journalistikk er gull.
avatar for Gunnar Thorenfeldt

Gunnar Thorenfeldt

Journalist, Dagbladet
Gunnar Thorenfeldt (født 1979) er journalist i Dagbladet. Han har tidligere jobbet i blant annet Klassekampen, VG og Svalbardsposten. Sammen med historiker Johannes Due Enstad har han gått gjennom arkivene til tidligere KGB-arkivar Vasilj Mitrokhin, noe som har ført til et førtittalls... Read More →
avatar for Leif Stang

Leif Stang

Journalist, Dagbladet


Saturday November 9, 2019 16:00 - 17:00 CET
Margarin 1

19:00 CET

Forspill med utdeling av «Nord-Norge-SKUP»
Gjør deg klar til utdeling av Nord-Norges-SKUP!

Humormann og Medie-Norges største fan, Ken André Ottesen tar med seg det beste fra nordnorske mediehus når han kommer til Tromsø og Svarte Natta 2019.


Speakers
avatar for Ken André Ottesen

Ken André Ottesen

humormann, BAdesKen


Saturday November 9, 2019 19:00 - 19:45 CET
Lobbyen, The Edge hotel

20:00 CET

Festmiddag
Saturday November 9, 2019 20:00 - Sunday November 10, 2019 02:00 CET
 
Sunday, November 10
 

10:00 CET

Når døden filmes – etikk i «113»
Siden i fjor har NRK vært flue på veggen hos akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) og ambulansetjenesten ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Gjennom dokusåpe-serien 113 har tv-seerne fått et innblikk i måten man som pasient blir møtt og hjulpet når ulykken er ute.

I første sesong fikk vi se at en eldre kvinne dør etter en alvorlig blodforgiftning, og vi er med i helikopteret etter en tragisk skredulykke med dødelig utfall i Nord-Troms. Hvilke etiske vurderinger ble gjort før disse episodene ble sendt på tv? Hvordan henter man inn samtykke fra folk som er i åpenbare, medisinske kriser?

Til Svarte Natta kommer programsjef Tone Lein og regissør Helga Bones for å snakke om etiske utfordringer, samtykke, og arbeidet med ny sesong.

113 vant i år Gullruten for beste norske dokusåpe.Sunday November 10, 2019 10:00 - 10:45 CET
Margarin 2

10:00 CET

Slik vant jeg/vi Svarte Natta-prisen
Vinnerne av årets Svarte Natta-pris forteller om sitt prosjekt.

Sunday November 10, 2019 10:00 - 10:45 CET
Margarin 1

11:00 CET

Nordnorsk forsamling
Hvordan ønsker vi å bli husket i nord? Som «surkuka», eller som de som fikk det til?

Knut-Eirik Dybdal er mannen bak Arctic Race of Norway, og har lyktes bedre enn noen med å samle Nord-Norge om ett felles prosjekt. Han spør hvorfor vi ikke får det til i andre sammenhenger også? Hvorfor kan vi ikke jobbe sammen som en samlet landsdel? Hva skal til? Hvordan jobbe politisk? Det er lettere å snakke med Nord-Norge når alle er enig.

Samtidig jobber For Finnmark for det motsatte av å samle seg: At Finnmark skal fortsette som eget fylke, og ikke slås sammen med Troms. Kan man ikke jobbe for egne interesser uten å bli oppfattet som en som jobber mot Nord-Norge?

Som leder av fylkesrådet i Troms opplevde Cecilie Myrseth at samarbeidet mellom de tre fylkene i nord havarerte. Nå som stortingspolitiker mener hun å representere hele landsdelen i rikspolitikken. På Svarte Natta vil hun for å belyse sitt ståsted i den hete striden mellom Finnmark og Troms som blir et eget fylke fra nyttår.

Arne Pedersen er leder i For Finnmark. Organisasjonen startet som en protest mot fylkessamenslåing i nord. Den tidligere fylkeordføreren fra Vadsø mener media i stor grad har vært skeive i dekningen av folkemeningen i Finnmark om sammenslåing. Folk har følt seg helt overkjørt, mener han.

Sigbjørn Aanes var Erna Solbergs høyre hånd og spinndoktor. Nå er han blitt rådgiver i påvirkningsbyrået First House. Hvilke tanker gjør han seg rundt bikkjeslagsmålet i nord? Angrer han på at han var med på å sette i gang fylkesreformen?

Og hvordan jobber lokal- og regionavisene med de store spørsmålene for Nord-Norge? Er de bare opptatt av sin egen bakgård, eller evner avisene å se det store bildet for landsdelen?

Moderators
avatar for Stein Sneve

Stein Sneve

Politisk kommentator, Avisa Nordland

Speakers
VM

Vibeke Madsen

Nyhetsredaktør, Avisa Nordland
avatar for Kenneth J. Gabrielsen

Kenneth J. Gabrielsen

nyhetsredaktør, Rana Blad
avatar for Knut-Eirik Dybdal

Knut-Eirik Dybdal

Arctic Race of Norway-general og hotelldirektør
avatar for Sigbjørn Aanes

Sigbjørn Aanes

Tidligere statssekretær for Erna Solberg, nå partner og seniorrådgiver i First House
avatar for Arne Pedersen

Arne Pedersen

Styremedlem For Finnmark
avatar for Cecilie Myrseth

Cecilie Myrseth

stortingsrepresentant, Arbeiderpartiet


Sunday November 10, 2019 11:00 - 12:00 CET
Margarin 2

12:00 CET

Lunsj
Sunday November 10, 2019 12:00 - 13:00 CET
Frokostsalen, 2. etasje